
Vägen mot världens klimatsmartaste raps
Hur klimatsmart kan raps bli? Idag minskar utsläppen med upp till 65% när man byter från fossil diesel till RME , rapsmetylester, men vi tror att det går att göra ännu mer. Tillsammans med Yara undersöker vi hur raps kan odlas med så lite fossil påverkan som möjligt, i ett gemensamt projekt inom AgroDrive.
Just nu pågår försöksodling på Energifabrikens gårdar utanför Vadstena och Motala. Här odlas svensk raps som ska bli till Ecobränsle RME, men med ännu mindre klimatavtryck än tidigare med hjälp av Yaras fossilfria gödningsmedel. På så sätt minskar vi fossilberoendet i varje steg – från fält till färdig produkt.
Här kan du följa vägen mot världens klimatsmartaste raps, och vi delar med oss av alla insikter längs vägen.



Del 1.
Nu sänker vi utsläppen ännu mer
Erik Jacobson, delägare Energifabriken berättar om hur de odlar raps för att maximera klimatnyttan och minska utsläppen.
Del 2.
Vikten av att gödsla rätt
Att gödsla rätt mängd på rätt plats är effektivt – både för skörden och klimatet. Historiskt har gödselproduktionen varit energikrävande och beroende av fossil energi, men nu erbjuder Yara Sverige ett förnybart alternativ.
Del 3.
Direktsådd
Direktsådd för minimala utsläpp har fungerat bra. Den milda vintern har gett oss en bra start, varken användning insektsbehandling eller tillväxtreglering har behövts.
Del 4.
Raps i blom
Biobränslet RME produceras av svensk raps vilket innebär stora fördelar ur både ett beredskaps- och klimatperspektiv. Johan Mattson, lantbrukare och delägare i Energifabriken berättar hur han odlar rapsen som blir till RME.
Del 5.
Köldknäpp och rapsbaggar
En köldknäpp har dragit in över fälten utanför Motala, samtidigt som rapsbaggarna angripit rapsen.
Erik Jacobsson och Johan Mattsson, delägare i Energifabriken berättar vad detta innebär för rapsen.
Del 6.
Rapshälsa
Albin Gunnarsson från Sveriges Frö- och oljeväxtodlare bjuder på rapskunskap. Hur ska man tänka med behandling av rapsen och hur stor dos behöver man?
Del 7.
Torka
Vi är tillbaka på Energifabrikens delägare, Erik Jacobsson, gård utanför Vadstena. Hur går det för rapsen? Efter blomning ska den växa till sig och bli så kraftig att en katt kan gå ovanpå den – men då behövs vatten.